CAMPEREN MET KLEINE KINDEREN
By Greta - februari 1, 2022

Steeds vaker krijg ik vragen over reserveren van campings voorafgaand aan het huren van een camper. Aan iedereen die een camper wil of gaat huren; ‘vergeet dit alsjeblieft…’

Camperen betekent juist het gevoel van vrijheid, gaan en staan waar je maar wil en wanneer je wil, niets vooruit plannen, maar gewoon de motor starten en links of rechtsaf slaan en dan maar zien waar je terecht komt.
Bang zijn dat ergens geen plek is is niet nodig, de gemiddelde camperaar kampeert niet veel langer dan twee dagen op dezelfde plek. De meeste campings bieden daarom speciale camperplekken waarbij je zelf kan aangeven hoe lang je wil blijven op het moment dat je aankomt.
Daarnaast heb je de zogenaamde “camperplaatsen”, vaak een verharde kampeerplaats of parkeerterrein waar je tegen lage prijs een nacht kan staan, zonder je luifel en stoelen uit te stallen.
Misschien wil je als ouders met kleine kinderen toch zekerheid van een gezellige camping met eventueel de nodige voorzieningen zoals een speeltuin, een zwembad of strandje, maar ook hiervoor geldt; een camperplek is snel gevonden.

Een tip wanneer je met (kleine) kinderen reist: het is wel handig vooraf enkele campings naar je wensen op reserve te hebben die je kan bellen als je daar in de buurt bent. Maar het allerleukste is; het niet van tevoren weten waar je terecht komt, ga op avontuur!

| ‘Camperen’ met kleine kinderen, september 2021 |

‘Camperen’ met kleine kinderen

| Onze eigen ervaring.

Met twee kleine kinderen was dit eerst even zoeken. We reisden in september 2021 met een peuter van drie en een baby van acht maanden voor het eerst als gezin. Vooraf hadden we via mijn schoonouders de tip gekregen voor een boerencamping in de achterhoek. Onderweg daar naartoe hebben we rond het middaguur toch even gebeld. Vanwege steeds veranderende Coronamaatregelen wisten we niet zeker of dit nodig was.
Naar het bleek niet nodig. Bij aankomst was zelfs genoeg ruimte om zelf een plekje en opstelling te kiezen. Er was een speeltuin, trampoline, strandje waar de kinderen zich konden vermaken. We besloten eerst twee nachten te blijven, maar omdat de kinderen wel even moesten wennen zijn we drie nachten gebleven.
Zo kregen we snel een ritme te pakken, minimaal drie overnachtingen per locatie; één dag rijden met aankomst, één dagje op de camping, één dagje uit met de fiets of in de camper (campingtafel en stoelen lieten we staan op de camping) en tot slot één dag alvast rustig inpakken en voorbereiden op een nieuwe locatie. We stonden steeds aan stroom, dus geen zorgen over de accu en het verbruik. Boerencampings bleken meest praktisch, niet duur en wel alle nodige voorzieningen zoals toilet en douche en een speciale plek om het chemisch toilet en vuilwater te legen als we verder wilden reizen.

Een belangrijke advies voor iedereen; wacht niet tot het chemisch toilet vol raakt of je grijswatertank vol of vers watertank leeg is. Leeg de toiletcassette en grijswatertank wanneer de mogelijkheid hiervoor is, zodat geen onaangename lucht kan verspreiden in de camper. Vul je tegelijk het vers water bij, zodat je nooit zonder water zit en geen lucht in de leidingen kan komen.

Wij hadden een grote zespersoons alkoofcamper en sliepen zelf voor boven de cabine. Zo kon onze acht maanden oude dochter overdag rustig achterin slapen en wij zo nu en dan zachtjes in en uit de camper stappen om iets te drinken in te schenken. We hadden voor de vakantie een Deryan slaaptentje aangeschaft waar ze niet uit kon kruipen, zodat ze veilig sliep. ‘s Nachts sliepen beide kinderen op het vaste tweepersoons bed achter, we hadden het matras verdeeld in twee delen met daartussen het aankleedkussen en wat tassen, zodat ze de kinderen niet direct wakker werden van elkaar. Op een paar nachten na is dat goed verlopen. Onze dochter kreeg tandjes door en wilde ons graag laten meegenieten. Ondanks dat hebben wij en vooral de kinderen echt een fantastisch camperavontuur genoten!

| Mijn advies voor jonge gezinnen.

Leeftijd: vanaf 2 jaar
(jonger kan wel, maar is afhankelijk van je kind en samenstelling)

Reistijd: +/- 3 uur rijden per dag

Duur per locatie: minimaal 3 overnachtingen

Kamperen: Boerderijcamping / camperplek camping

Basisvoorzieningen: toilet en douche, chemisch toilet, grijs water lozen, vers water vullen, speeltuin en/of dieren voor de kinderen