‘Camperen, vind ik dat wel leuk?’
By Greta - augustus 18, 2022

Is dat ‘camperen’ nou wel zo leuk? Steeds overal met dat ‘ding’ naartoe rijden. Vast een -sta-in-de-weg- op de parkeerplaats. Niet even ertussenuit gaan, want je staat natuurlijk ergens op een camping… of werkt dat niet zo?

Gelukkig niet… Met de camper moet je niet zoveel vastleggen, maar per dag bekijken wat je kan doen. Vooral niet de hele vakantie op één vaste plek verblijven, maak van iedere dag een nieuw avontuur!
Is dat handig? Ja, als je per dag vooruitblikt en jezelf handig maakt met deze routine is het juist ideaal.
Dit zal even wennen zijn, maar hoeft geen probleem te zijn.

Eerlijk toegegeven, met twee kleine kinderen van drie en één werd het dagelijks avontuur voor ons ook iets minder spontaan. Maar we hebben onze weg gevonden en de kinderen zo langzamerhand ook.
Tegenwoordig plannen we per drie overnachtingen waarbij we zo’n vier dagen ergens verblijven, zodat de kinderen tijd hebben om te wennen/acclimatiseren en ook nog ruimte is om een dagje uit te gaan.

| camperplaats op een camping met voorzieningen, meivakantie 2022 |

Niets boeken… Hoe werkt dat dan?

Voor we daadwerkelijk op vakantie gaan met de camper bepalen we de richtingen waarheen we heen willen uitwijken, dat kunnen meer zijn. We zoeken alvast naar bezienswaardigheden, activiteiten of evenementen die we langs de, nog onbekende, route tegen kunnen komen en voor de eerste dag zoeken we alvast een locatie of adres van een camping waar we zouden willen uitkomen. Uiteraard leggen we niets vast, maar we willen wel voorbereid zijn (met name vanwege de kinderen).
Ingepakt en wél stappen we in de camper en starten de motor.

‘Yes! We zijn op vakantie.’

Vanaf ons huis pakken we nog even de snelle route in de juiste richting, maar vanaf onbekend terrein nemen we binnendoor wegen en toeren ons een weg door het land of gebied waar we terecht gekomen zijn. Zo kan je tijdens het ‘camperen’ ongedwongen ergens stoppen wanneer je daar zin in hebt. Een kop koffie, een uitzichtpunt of stoppen om een plasje plegen als dat nodig is. Alleen even een plekje vinden om te parkeren, net als met de auto. De kinderen mogen even uitstappen en benen strekken of het terrein verkennen, intussen zet ik even de ouderwetse filterkoffie en schenk ik ranja in. ‘Koekje erbij?’

Omdat onze dochter nog slaapt tussen de middag proberen we rond lunchtijd een parkeerterrein, een park of een kerkje te vinden waar we even kunnen parkeren zolang als het duurt. Het mooist natuurlijk als daar iets te beleven valt. Dat is even afwachten, gelukkig pak je zo een campingstoel uit de berging of hebben we het geluk met een picknicktafel om een spelletje te spelen of een boek te lezen. Deze keer vinden een supermarkt met groot parkeerterrein en terwijl onze dochter slaapt haal ik intussen wat boodschappen.

‘Wat eten we morgen en overmorgen, hebben we nog genoeg drinken bij ons de komende dagen?’

Een beetje vooruitdenken…, want dan hoeven we niet iedere dag bij een winkel te stoppen. Als ik terug kom met de boodschappen heeft mijn man een geschikte camping in de buurt gevonden, leuk voor de kinderen, daar rijden we even heen. Hopelijk kunnen we drie nachten blijven. En, ja, geen probleem, de speciale camperplaatsen zijn doorgaans nog vrij. Als we langer willen blijven kunnen we dat later melden.
Tijdens schoolvakanties en in de zomer wil het vaak wat drukker zijn. Als we bij de speeltuin op het grasveld wilden staan kan dat, in dit geval, slechts twee nachten en moeten we daarna verplaatsen. We kiezen deze keer de camperplaats en settelen de camper.
Trouwens, het sanitair gebouw is vlakbij, daar kunnen we naar het toilet, douchen en de afwas doen, een camper heeft helaas geen vaatwasser… Een camping met sanitair is altijd praktisch, want als je steeds de toiletcassette van de camper moet legen wordt niemand daar blij van. Ook het afwassen doen we het liefst bij het sanitair gebouw, een besparing op je gasfles en het water in de camper. Het blijft nou eenmaal kamperen.

Al zijn ál deze voorzieningen in de camper aanwezig, vandaag staan we ‘op de camping’.

Hoe ga je nou een dagje uit?

In de avond, als de kinderen slapen, bekijken we wat we in de omgeving kunnen doen en wat we willen zien. Als we over 3 nachten verder reizen kunnen we die dag ook meenemen in ons dagje uit. We kijken dus ook alvast naar een nieuwe camping waar we de volgende stop kunnen maken.
Wij blijven dit jaar in Nederland, dus bij voorkeur stappen we op de fiets om de omgeving te verkennen, maar als het nodig is kunnen we de stoelen op de camping laten staan en rijden we ergens naartoe.
Zoals gebruikelijk hebben we nu besloten om de dag van ons vertrek naar de dierentuin te gaan en rijden daarna direct door naar een nieuwe camping voor het volgende avontuur.


· Wordt vervolgd ·